Hoe zorg jij dat je ‘fit’?
Duurzame inzetbaarheid, de regie nemen, een leven lang leren… Zijn dat kreten van deze tijd en is dit volgend jaar voorbij om plaats te maken voor andere woorden?
Ik denk het niet. Het is meer en meer belangrijk dat je er zelf voor zorgt dat je je leven lang inzetbaar blijft. Waar je vroeger koos voor een beroepsopleiding en dan voor 50 jaar gebeiteld zat is dat nu heel anders. Op scholen wordt steeds meer aandacht gegeven aan zelfsturing bij jongeren. Hoe kunnen zij nu al leren reflecteren, zodat ze leren wat ze kunnen en willen en hoe ze dit in kunnen vullen? In het bedrijfsleven wordt dit belang ook steeds meer onderkend. Een baan voor het leven bestaat niet meer. Er verandert veel in de wereld en hoe zorg je er nou voor dat je hier in mee kunt blijven gaan? Heel belangrijk daarbij: zonder jezelf te verliezen!
Zonder jezelf te verliezen, met andere woorden “én jezelf te blijven”, want dat wil toch iedereen? De dingen doen vanuit je talent en kwaliteiten kosten je het minste energie en geven je het meest plezier in je werk. Dat klinkt heel eenvoudig, maar vaak weten we niet eens precies waar nou onze kwaliteiten liggen en onze talenten. Het gedrag dat we laten zien is dat natuurlijk gedrag, óf aangepast gedrag. Logisch kost natuurlijk gedrag het minste energie. Als mens zijn we heel goed in staat aangepast gedrag te vertonen, daarin zijn we intelligenter dan dieren…. Maar wat brengt het ons. We begrijpen heel goed wat de ander van ons verwacht en gedragen ons daar naar, soms met succes, soms kost het zoveel energie dat we na een tijd bij de enkels afknappen. Jammer, want het hoeft niet zo te zijn. Als je weet wie je bent, wat je kunt, wat je wilt en hoe je dat in wilt vullen dan kun je veel gerichtere keuzes maken. Dan overleg je bijvoorbeeld met je manager om je functie iets anders in te vullen zodat deze wel bij je past. Of je ontdekt dat je talent op een vlak ligt dat je nog nooit hebt mogen laten zien en je vraagt je baas of je op een afdeling stage mag lopen om te ontdekken wat je hiervan vindt. Of je laat je talenten zien in een project… We hoeven niet gelijk rigoureuze stappen te nemen om onze talenten in te zetten. En soms moet dat wel, omdat je functie of de organisatie zo is veranderd dat je voelt dat je niet meer ‘fit’.
Zoals eerder gezegd zijn veel bedrijven zich er van bewust dat het stimuleren van duurzame inzetbaarheid belangrijk is. Enerzijds om de medewerker fit te houden en anderzijds om de medewerker binnen de organisatie te houden. Het is een investering in het talent dat vaak al in huis is. Daar waar wel veel geïnvesteerd wordt in het aantrekken van nieuw personeel dat nog beter aansluit bij de functie zou het waardevoller zijn om te ontdekken welk talent je in huis hebt en hoe je de functies kunt laten aansluiten op deze talenten. Het schaap met de 5 poten bestaat niet… Nog een voordeel: het talent hoeft niet ingewerkt te worden waardoor je je collega’s niet extra belast. Het bedrijf wordt door medewerkers gezien als een organisatie waar ontwikkeling van je talenten mogelijk is, dit trekt weer talenten aan.
Recent kwam uit een onderzoek dat de werkgever vindt dat de medewerker wel meer de regie mag pakken als het om zijn loopbaan en inzetbaarheid gaat. Terwijl de medewerker aangaf vaak helemaal niet te weten wat de mogelijkheden zijn. Hier is dus nog voordeel te behalen: communiceer over de mogelijkheden en over wat je hierin van elkaar verwacht. Hoe mooi zou het zijn: een organisatie vol met energieke mensen die plezier in hun werk hebben! Een utopie? Misschien, maar laten we proberen een stukje in die richting te komen.