Niemand is een binnen-mens!
Van de week heb ik ‘s ochtends een heerlijke wandeling gemaakt! Niemand is een binnen-mens zegt een bekende reclame en daar geloof ik ook in. Wandelen doet zoveel met je, zowel fysiek als mentaal!
Ik realiseerde me dat dit niet voor iedereen zo vanzelfsprekend is. Want wat als je bang bent om te wandelen? Bang? Ja, angst voor wat het met je doet als je gaat wandelen. Angst dat het niet goed voor je is, dat je weer terugvalt. Dit overkomt veel mensen die met een burn-out thuis zitten.
Als je zelf geen burn-out hebt meegemaakt is dat misschien lastig voor te stellen. Maar misschien kun je je wel voorstellen wat faalangst met je doet, of hoogtevrees, of angst om van de hoge duikplank te springen. Iedereen kent wel iets waar hij (een beetje) bang voor is. Zodra je iets moet doen waar je bang voor bent, bijvoorbeeld een presentatie geven terwijl je faalangst hebt, dan voel je het in je hele lijf. Het zweet breekt je uit, je spieren spannen aan, je moet naar de wc, misschien wel een gevoel van paniek.
Datzelfde gevoel kunnen mensen met een burn-out ervaren als ze weer in de herstelfase zitten. Ze willen zo graag herstellen, maar zijn oh zo bang om weer terug te vallen. Zodra je in de herstelfase zit heb je je burn-out vaak geaccepteerd en zie je inmiddels wat heeft geleid tot jouw burn-out. Je weet wat je moet doen en moet laten om weer te herstellen. En dat maakt het spannend… Bewegen is goed, maar hoeveel bewegen is goed? Beweeg ik niet teveel waardoor ik weer 10 stappen terug ga in mijn herstel?
Vorige week ging ik wandelen met Loes*. Zodra ik benoem dat we gaan wandelen schiet haar lichaam al vol in de stress. Haar spieren spannen aan en ik zie de angst in haar ogen. “Ik kan nog niet zover hoor, maximaal een kwartier”, zegt ze bang. Ik stel haar gerust en vraagt of ze me vertrouwt. Dat doet ze en ze geeft zich over aan mijn idee. Inmiddels werken we al een tijdje samen aan haar herstel en voelt ze zich veilig bij me en weet ze dat ze me kan vertrouwen.
In de auto, op weg naar een mooi stukje bos met water, praten we over koetjes en kalfjes. Ik probeer haar af te leiden en dat lijkt te lukken. Ze lacht en is spraakzaam, niet iemand die net nog bang was voor de wandeling.
Als ik mijn auto parkeer vraag ik hoe het gaat? Wel goed eigenlijk… maar tegelijkertijd komt er alweer wat spanning terug. Nu gaan we echt een stukje wandelen.
Ik kies de kortste weg richting het water. Mocht het niet gaan, dan kunnen we daar heerlijk uitrusten. De weg er naar toe duurt ongeveer een kwartier. Weer kletsen we onderweg en lijkt de afleiding te werken. De wandeling lijkt hierdoor korter dan hij in werkelijkheid is.
We gaan zitten op de vlonder aan het water en bespreken wat er net is gebeurd. Loes is verbaasd dat het zo goed gaat, dat ze het vol kan houden en er zelfs van geniet. Als we bespreken waar ze nog tegenaan loopt en hoe ze hier mee om kan gaan zijn we zo een half uur verder. Inmiddels zijn we al bijna een uur op pad. Loes lijkt bijna verbaasd als ze zegt dat ze zich eigenlijk heel relaxt voelt en dat ze dit niet verwacht had. Ze is blij en ik ben enorm blij voor haar én trots op haar. Dat ze ondanks haar angst de wandeling toch is aangegaan. Ze voelt hoeveel energie haar dit oplevert.
En gaat het niet vaker zo met angsten? Je vindt iets heel eng, maar als je toch besluit het te gaan doen en het lukt, dan voel je de energie door je lijf stromen.
Waarom vind ik het zo belangrijk dit te delen? Het lijkt soms dat iemand in een burn-out niets wil ondernemen, maar daar gaat het vaak niet over, er kan angst voor terugval achter zitten. Dwang om iets toch te doen leidt vaak tot nog meer spanning in het lijf en dit zorgt weer voor vermoeidheid en dus de bevestiging dat het nog niet lukt. Mensen in een burn-out moet vaak al teveel van zichzelf. Juist een aanpak met mildheid naar jezelf is hierin belangrijk.
Met de juiste begeleiding, met oog voor de angst en vanuit veiligheid en vertrouwen, is het mogelijk dit stapje voor stapje te doorbreken.
Wil je meer weten over burn-out en wat het doet met je lijf en je hersenen, maar ook wat je er zelf of wat je omgeving (familie, vrienden, werk) er aan kan doen? Ik vertel je er graag meer over in de kennissessies over burn-out. Deze zijn zowel informatief als praktisch. Meer informatie kun je vinden op https://www.fiankecoachingtraining.nl/agenda/.
* de naam van de coachee is om privacy redenen gefingeerd.